Zoek Zijn aangezicht




 Zoek Zijn aangezicht

Het is in de eerste week van januari dat ik dit artikel schrijf. De kerstdagen en jaarwisseling liggen weer achter ons. Een nieuw jaar voor ons. Aan het begin van een nieuw jaar is het goed om terug te kijken. Wat was 2021 een veelbewogen jaar. Wat heeft de coronacrisis veel teweeg gebracht! We hebben er allemaal mee te maken, op welke manier dan ook. Toch mogen we opmerken dat ook in het afgelopen jaar de Heere heeft gezorgd. We mochten een nieuw jaar ingaan, wat een trouw van Hem.

Aan het begin van een nieuw jaar is het ook goed om vooruit te blikken. Niet dat wij weten wat ons te wachten staat, dat ligt in Gods hand. Maar wat zijn onze verwachtingen voor dit nieuwe jaar? Zijn er dingen waar we naar uitzien, waar we op hopen? Is er iets waar we tegenop zien, waar we bang voor zijn? 

Wij zijn geneigd onze vragen en alles wat ons bezig houdt te bespreken met mensen. En het is fijn als er een luisterend oor is en er mensen om ons heen staan waar we mee kunnen praten van hart tot hart. Toch is het nog beter om elke dag met alles wat ons bezighoudt te gaan tot God, in het gebed. Om al onze persoonlijke verwachtingen, vragen en zorgen bij de Heere te brengen. 

Hoe is dat bij ons, hebben we een plek om alleen te zijn met de Heere? Een plek om ons hart voor Hem uit te storten? Hoe staat het er voor met ons gebedsleven? Vaak verflauwt ons gebed als alles zijn gangetje gaat. Als we druk zijn met het leven van alle dag hebben we de Heere minder nodig. Maar wat is het juist goed en nodig om élke dag Zijn Aangezicht te zoeken. ‘Vraag naar de HEERE en Zijn sterkte; zoekt Zijn aangezicht geduriglijk’ Psalm 105: 4.


Bidden op vaste momenten

Het is goed om hiervoor een vast moment op de dag aan te houden. Bijvoorbeeld in de ochtend, als het nog stil is in huis. Of als er kinderen zijn, op een later moment, als de kinderen naar school of aan het schoolwerk zijn begonnen. Het valt niet altijd mee om een goed moment te vinden voor persoonlijk gebed. Ik worstel er zelf ook nogal eens mee. Zeker als er weinig rust is in huis. Toch is het in zo’n periode juist extra belangrijk hier wel tijd voor te maken. Een moment stil zijn voor God, om kracht te ontvangen voor de dag. Maar ook om al onze zonden en tekortkomingen te belijden. Hij wil het zegenen. 

Soms overspoelt ons aan het begin van de dag al allerlei informatie via het nieuws, de e-mail of appjes. Dan vullen onze gedachten zich met van alles en nog wat van deze wereld. Een zekere onrust kan er dan ontstaan. Daarom is het zo goed om zo vroeg mogelijk een ochtendgebed te bidden. En als het even kan de sociale media pas later op te starten. Het bidden kan er anders zo snel bij inschieten. Dit alles vraagt een stukje discipline en dat is in onze tijd iets waar vaak de schoen wringt. Een tijd waarin alles snel en makkelijk moet gaan. Toch is de Heere het zo waard.


Verborgen omgang

Ook is het belangrijk om de dag af te sluiten met bidden en danken. Niet te gaan slapen voordat er gebeden is. We mogen het onze kinderen, als we die hebben, leren. Een avondgebed te bidden voordat ze naar bed gaan. Maar laten we het zelf toch ook niet nalaten. Ook niet als we moe zijn na een lange dag. Wij hebben hier in huis een bordje staan waarop staat: ‘Het gebed is de sleutel van de morgen en de grendel van de avond’. Dat het zo mag zijn in ons leven. Vanuit een hartelijke behoefte om God in alles nodig te hebben. Ook in het nieuwe jaar wat we zijn ingegaan. Maar vooral om te bidden om dat ene nodige, een hart, gereinigd door het bloed van de Heere Jezus Christus. Als we dat ontvangen, gaan we iets kennen van die verborgen omgang met de Heere waar Psalm 25 van zingt: ’Gods verborgen omgang vinden, zielen waar Zijn vrees in woont. ‘ Wat is het rijk als we zo'n  leven met de Heere kennen. Dan krijgt Hij alle eer! 




 


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Moederschap: gids of hindernis?

Licht in een donkere (advents)tijd