Licht in een donkere (advents)tijd


 

Misschien lig je wel eens wakker ’s nachts. Daar kunnen heel veel oorzaken voor zijn. Problemen op het werk, moeilijkheden in de familie, of zorgen om een kind. Als je ’s nachts niet kunt slapen en het is overal donker, dan lijken de moeilijkheden vaak nog veel groter. Datgene waar je tegenop ziet, lijkt ’s nachts wel een enorme berg. Het donker van de nacht kan dan zelfs beangstigend zijn. Wat kun je dan verlangend uitzien naar het moment waarop het weer licht wordt. Vaak kijk je dan weer anders tegen de dingen aan. Soms krijg je zelfs weer nieuwe moed als het licht van de nieuwe dag aanbreekt.

Aanstaande zondag begint de adventsperiode, als God het geeft. We leven dan weer toe naar het Kerstfeest om te gedenken dat de Heere Jezus naar deze aarde kwam om zondaren zalig te maken. Hij kwam als het Licht in deze donkere wereld. Israël zag al lange tijd uit naar de komst van de Messias. Maar nog steeds was Hij niet gekomen. Andere volken waren aan de macht gekomen. Goddeloze koningen regeerden het land. Kortom een donkere tijd. Tóch zal het weer licht worden. Maleachi had het voorzegd: ’Ulieden die de Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan’ (Maleachi 4 : 2). Matthew Henry schrijft over deze Zon der gerechtigheid: ‘Alzo wordt Jezus Christus genoemd omdat Hij de verstanden door Zijn Woord en Geest verlicht, de harten van de gelovigen verkwikt door vergeving der zonden en toerekening der gerechtigheid.’ Wat een heerlijk licht verspreidt deze Zon. Een veel heerlijker licht dan het licht van de nieuwe dag die aanbreekt na een donkere nacht. Dit Licht, de Zaligmaker Zelf, kan zelfs het meest donkere, duistere hart verlichten. Misschien is dat het wel waar je ’s nachts van wakker ligt, je hart vol zonde en schuld. Bid dan of die Zon der gerechtigheid ook in jouw hart mag opgaan. 

Ook wij leven in een donkere tijd. Voor velen ook een eenzame tijd. Veel mensen zien wellicht op tegen de kerstdagen. Ik las in de week dat ik dit artikel schreef (eind oktober) dat er al verschillende mensen een kerstboom in huis hebben gehaald en het huis versierd hebben met lichtjes. Licht om het donker en de eenzaamheid te verdrijven. Mensen proberen op die manier toch wat gezelligheid in huis te halen nu ze zoveel tijd (alleen) in huis moeten doorbrengen. Nu mag je het natuurlijk best gezellig maken in huis. Kaarsen en schemerlampen op lange, donkere avonden geven een fijne sfeer. Toch kan het nooit het duister uit ons hart verdrijven. Laten we er daarom niet teveel in op gaan. Laten we toch vooral tijd maken om deze adventsperiode stil te staan bij het grote wonder dat God Zijn Zoon zond naar deze wereld. Een wereld verloren in schuld. Laten we tijd vrij maken in deze weken om hierover te lezen, er zijn heel veel mooie boeken die geschikt zijn voor deze tijd in het kerkelijk jaar. Sommige zijn heel geschikt om elke dag een stukje uit te lezen. Ook is er veel materiaal en zijn er verschillende boeken beschikbaar om in het gezin, samen met de kinderen, aandacht te geven aan advent. Om zo de tijd van advent een tijd van bezinning te laten zijn, biddend of de Heere Zijn zegen wil geven en we Hem zullen ontmoeten Die het Zelf gezegd heeft: ‘Ik ben het Licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben’ (Johannes 8 :12).

Na het schrijven van dit artikel kwam ik het volgende toepasselijke lied tegen, waarvan de dichter mij onbekend is: 

Zonne der gerechtigheid,

ga ons op in deze tijd,

opdat al wat leeft de dag

in Uw Kerk aanschouwen mag.


Wek de dode christenheid

uit haar zelfverzekerdheid;

zend Uw stralen overal,

dat de aarde U loven zal.


Zie, Heere, de verdeeldheid aan,

die geen mens ooit helen kan.

Breng, o Herder, in Gods Naam

Uw verstrooide kudde saam.


Open overal een poort,

Heer’, voor Uw voortvarend Woord,

win elk volk met stille kracht

voor Uw Rijk, — verdrijf de nacht!


Geef geloof aan wie Gij zendt,

hoop en liefde, dat op ’t eind

wat met tranen werd gezaaid

met gejuich mag zijn gemaaid.


Laat ons zo Uw Heerlijkheid

zien in deze donk’re tijd,

opdat wij nu en voortaan

trouw U ter beschikking staan.


Alle eer en macht en kracht

word, Heere, U toegebracht;

heel de mensheid stemme saam

in de drieklank van Uw Naam.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Moederschap: gids of hindernis?

Zoek Zijn aangezicht